Domowe lody z matchą
Dodano: 08 lip 2023
Przepis na domowe lody z matchą:
Składniki:
• 2 łyżeczki matchy w proszku
• 2 łyżki gorącej wody (temp.70°C)
• 2 szklanki śmietanki 36%
• 1 szklanka ulubionego mleka (u nas z nerkowców)
• ¾ szklanki słodu, u nas erytrytol
• 4 żółtka jajek
Instrukcje:
1. W małej misce wymieszaj matchę z gorącą wodą, aż do uzyskania gładkiej pasty. Odstaw na bok, aby przestygło.
2. W rondelku podgrzej śmietankę, mleko i połowę cukru na średnim ogniu, aż cukier się dobrze rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
3. W osobnej misce ubij żółtka jajek z pozostałą połową cukru, aż powstanie jasna i puszysta masa.
4. Powoli wlej gorącą mieszankę śmietanki i mleka do ubitych żółtek, stale mieszając.
5. Przenieś całą mieszankę z powrotem do rondelka i gotuj na niskim ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję kremu. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
6. Zdejmij sos z ognia i ostudź przez kilka minut.
7. Dodaj przygotowaną pastę matchy do sosu, dokładnie mieszając, aż zostanie całkowicie połączona. Spróbuj czy nie należy dosłodzić.
8. Przełóż całą mieszankę do naczynia do lodów i umieść w lodówce, aby ostudziła się przez minimum 1 godzinę.
9. Kiedy mieszanka będzie już schłodzona wyciągnij ją z lodówki i zacznij ubijać mikserem. Zacznij na niskich obrotach i stopniowo zwiększaj. Czas ubijania powinien wynosić 5 minut. Masa się nie ubije, ale napowietrzy się i zgęstnieje.
10. Tak przygotowane lody wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
Porada: jeżeli lody są całą noc w zamrażarce, wyjmij je z lodówki nieco wcześniej przed podaniem, aby zmiękły.
Wypróbuj: możesz również dodać do lodów swoje ulubione dodatki np. kawałki orzechów, bakalie, kawałki pokruszonych ciasteczek lub kawałki czekolady. Dodatki dodaj po ubiciu masy mikserem.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi domowymi lodami o intensywnym smaku matchy!